درگاه پرداخت اختصاصی پی‌ پینگ
مسئولیت اجتماعی شرکت یا CSR چیست و چه مزایایی دارد؟

مسئولیت اجتماعی شرکت ها

تیم محتوایی پی‌پینگ در کسب و کار ۱۴۰۲/۰۹/۲۹

 

مسئولیت اجتماعی شرکت ها یا Corporate social responsibility (CSR) به طور کامل به شرکت هایی مربوط است که نقش مسئولانه خود را در جامعه ایفا می کنند و آن را به جامعه برمی گردانند.  بخش عمده ای از این مسئولیت به شکل جمع آوری کمک های مالی برای اهداف شایسته است.

شرکت ها، مشتریان و جوامع امکان انجام چنین کاری را دارند و باید با همدیگر پیشرفت کنند. در این مطلب قصد داریم به شما کمک کنیم چطور یک استراتژی CSR موثر داشته باشید و این مفهوم را بیشتر بشناسید.

حتی می توانید همین امروز برای اهدای کمک های نقدی برای انواع گوناگونی از موسسات خیریه اقدام کنید. مسئولیت اجتماعی شرکت این فرصت را برای بسیاری از افراد به وجود می آورد تا روابط خود را با ذینفعان شرکت در هر سطحی تقویت کنند. چون در واقع به بخش جدایی ناپذیری از توسعه استراتژی ها و مشارکت های آن شرکت تبدیل شده است.

همانطور که مشتریان، کارکنان و تامین کنندگان ارزش بیشتری برای پیش قدم شدن برای مسئولیت اجتماعی شرکت ها قائل می شوند، کسب و کارها نیز به CSR به عنوان ابزاری برای تقویت شرکت و در عین حال کمک به جامعه نگاه می کنند.

وقتی مسئولیت اجتماعی شرکت ها به طور استراتژیک با یک استراتژی موثر مطرح شود، از بالا رفتن عملکرد شرکت و همچنین ایجاد تاثیرات اجتماعی مثبت پشتیبانی می کند.

با این مقدمه شاید بپرسید مسئولیت اجتماعی شرکت ها دقیقا چیست؟ چه مزایایی دارد؟ و چرا تا این اندازه با اهمیت است؟ در این مطلب قصد داریم به تمامی این سوالات و موارد دیگری پاسخ دهیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

مسئولیت اجتماعی شرکت ها (CSR) چیست؟

مسئولیت اجتماعی شرکت به تلاش یک مجموعه برای بهبود جامعه و کمک به توسعه پایدار اشاره دارد.  CSR که به عنوان وجدان مشارکتی یا تبعیت مشارکتی نیز شناخته می شود، ابتکاراتی را شرح می دهد که یک کسب و کار برای ارزیابی و بررسی تاثیر آن ها بر تعدادی از مسائل مختلف از حقوق بشر گرفته تا محیط زیست استفاده می کند.

مسئولیت اجتماعی شرکت نوعی برنامه کسب و کار خودکار است که بر ابتکارهایی نظیر دستیابی به مزیت های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برای همه ذینفعان (کارکنان، مصرف کنندگان، سرمایه گذارن و دیگر گروه ها) متمرکز می شود.

هدف مسئولیت اجتماعی شرکت ها این است که مشاغل را تشویق کنند تا شرکت های خود را به شیوه اخلاقی اداره کنند و از طریق اطمینان از رشد پایدار تاثیر مثبت بیشتری بر جامعه داشته باشند.

پایداری یک شرکت اغلب با CSR عنوان می شود و معمولا در ارتباط با پایداری محیطی است. با این حال، پایداری می تواند در بسیاری از جنبه های دیگر یک کسب و کار از جمله تهیه، اقتصاد، استخدام و آموزش مورد استفاده قرار بگیرد.

مسئولیت اجتماعی شرکت ها فراتر از چیزی است که توسط قانون و استانداردهای اخلاقی اجباری تلقی می شود، همانطور که توسط مجریان قانون و انجمن های زیست محیطی بیان شده است.

CSR اغلب منجر به هزینه های کوتاه مدت می شود که سود فوری برای شرکت ها نخواهد داشت. اما در عوض پیشرفت های اجتماعی و زیست محیطی را در اولویت قرار می دهد و از آن ها پشتیبانی می‌ کند.

به همین دلیل، پیش قدم شدن در مسئولیت اجتماعی شرکت ها اغلب تحت عنوان ابتکاراتی مطرح می شود که پیشرفت اجتماعی را در اولویت نسبت به منافع کوتاه مدت کارکرد مالی مشاغل قرار می دهند.

مسئولیت اجتماعی شرکتی می تواند به روش های مختلفی از جمله کمک های مالی به خیریه ها و اجرای طرح های زیست محیطی در محل کار شکل بگیرد.

انواع مسئولیت های اجتماعی شرکت ها

چندین نوع مختلف از مسئولیت اجتماعی شرکت ها وجود دارد که همه آن ها به مسائل فردی در جامعه می پردازند. با این حال سه نوع اصلی CSR از جمله محیطی، اخلاقی و بشردوستانه وجود دارد که در ادامه هر کدام را به نوبه خود معرفی می کنیم.

مسئولیت اجتماعی شرکت ها وابسته به محیط زیست

مسئولیت اجتماعی شرکت ها در زمینه محیط زیست

یکی از رایج ترین انواع CSR است که تعدادی از شرکت ها تلاش های مسئولانه خود را روی کاهش تاثیراتشان بر محیط زیست متمرکز کرده اند.

اگر چه اثرات مضر بر محیط زیست به عنوان هزینه ای ضروری و اجتناب ناپذیر برای کسب و کارها است، اما آلودگی و مصرف بیش از حد منابع در حال حاضر یک نگرانی اجتماعی و سیاسی در سطح جهان در نظر گرفته می شود.

به همین دلیل، مسئولیت اجتماعی شرکت ها با مسائل مربوط به محیط زیست گره خورده است. بسیاری از شرکت ها در حال حاضر فعالیت های کسب و کارهای خود را براساس توجه به محیط زیست اولویت بندی می کنند.

به طور کلی این مدل از مسئولیت اجتماعی به این شکل است که مشاغل انتشار گازهای گلخانه ای و ضایعات خود را کاهش دهند. چنین کاری نیازمند ارزیابی مجدد فرآیندهای تولیدی یک کسب و کار به منظور شناسایی اقدامات بیهوده و حذف آن ها از برنامه های تجاری شرکت است.

اجازه دهید مثالی از مسئولیت اجتماعی شرکت ها وابسته به محیط زیست بزنیم.

یکی از نمونه های مشاغل که بر مسئولیت زیست محیطی در استراتژی CSR خود تمرکز کرده است یونیلیور است. یونیلیور بزرگترین تولیدکننده دئودورانت در انگلستان است که در سال 2014 فشرده سازی قوطی های خوشبوکننده خود را آغاز کرد و اثر کربن در هر بار اسپری آیروسل در هر قوطی را 25 درصد کاهش داد.

این مجموعه با استفاده از 50 درصد گاز محرک و 25 درصد آلومینیوم کمتر به این نتیجه رسید. ماندگاری دئودورانت های هنوز هم مانند قوطی های اولیه است اما سایز قوطی به نصف کاهش پیدا کرده است. در این شرایط 53 درصد قوطی های بیشتری در جعبه ها قرار می گیرد. در نتیجه کامیون های کمتری مورد نیاز است که خود این موضوع از حجم تولید گازهای گلخانه ای کم خواهد کرد.

این شرکت در مورد همه چیز از طراحی محصول گرفته تا حمل و نقل، هزینه های خود را علاوه بر تاثیرات مخرب بر محیط زیست کاهش داده است.

مسئولیت اجتماعی شرکت ها وابسته به اخلاق

برنامه های اخلاقی در حوزه CSR در راستای ایجاد این اطمینان است که با همه ذینفعان در یک کسب و کار از کارکنان گرفته تا مشتریان منصفانه رفتار شود.

مسئولیت های اخلاقی شرکت ها ابتکاراتی است که خودشان اجرایی می کنند. زیرا آن ها به این موضوع عقیده دارند که انجام این کار از نظر اخلاقی صحیح است نه این که فقط صرف انجام تعهدی خاص باشد.

کسب و کارها در نظر می گیرند چگونه ذینفعان تحت تاثیر کار و فعالیت قرار می گیرند تا بیشترین تاثیر مثبت را داشته باشند. در حالی که مسئولیت های اقتصادی و قانونی از اصلی ترین دغدغه های یک شرکت است باید بعد از پرداختن به این الزامات اساسی بر مسئولیت های اخلاقی تمرکز کرد.

رفتارهای وابسته به اخلاق در حوزه  CSRاعمال رفتار منصفانه تر برای همه کارکنان است که از طریق راه هایی مانند پرداخت دستمزد بیشتر، استخدام افرادی که برای پیدا کردن شغل با سختی مواجه هستند، اطمینان از رعایت استاندارهای مناسب در کارخانه ها و امتناع از مشارکت در تجارت با مشاغل بدون وجدان کاری یا کشورهای زورگو است.

CSR در حوزه اخلاق هر سطحی از زنجیره تامین را در بر می گیرد، به این منظور که حتی کارمندانی که مستقیما برای آن کسب و کار فعالیت نمی کنند تحت تاثیر آن قرار می گیرند.

به عنوان مثال، امکان دارد برنامه های مسئولیت اجتماعی شرکت ها به این دلیل رخ دهند تا اطمینان پیدا کنند که با تولید کننده های لباس برای یک شرکت خاص رفتار منصفانه ای دارند یا از بیگاری کشیدن از کشاورزان در مقیاس کوچک برای پرداخت حق منصفانه برای محصولاتشان جلوگیری کنند.

اگر چه گاهی اجرای این طرح ها با سختی مواجه است اما تمامی این کارها به این دلیل انجام می شود تا  اطمینان پیدا کنند کارکنان، مشتریان، سهامداران و ذینفعان دیگر به حق خود دست پیدا کرده اند.

اجازه دهید در مورد مسئولیت اجتماعی شرکت ها وابسته اخلاق مثالی بزنیم.

شرکت لوازم آرایشی لاش به دلیل مبارزات جهانی علیه آزمایش روی حیوانات و ابتکارات اخلاقی قوی شناخته شده است. این شرکت همیشه مواد اولیه را از تولیدکنندگان تهیه می کند و به آن ها این اطمینان را می دهد که شرایط انجام کار به طور مداوم برایشان مهیا است و برای مواد اولیه خود قطعا قیمت منصفانه ای دریافت خواهند کرد.

انجام این کار این اطمینان خاطر را به شرکت می دهد که از مناسب ترین و مطمئن ترین مواد اولیه برای تولید محصولات خود بهره می برد و همچنین خیال مدیران آن راحت است که مصرف کننده نیز یک محصول باکیفیت را دریافت کرده است.

این شرکت همچنین اصرار دارد از تولیدکنندگانی مواد اولیه ای را تامین کند که کودکان را به کار نمی گیرند. اگر هم بدون توجه به قوانین اخلاقی و مسائل دیگر این کار را انجام دهند هر زمانی که متوجه شدند باید برای کودک زمینه تحصیل و آموزش را فراهم کنند.

این شرکت با رعایت اصول اخلاقی فراتر از سود خود، به همکاری پایدار با تامین کنندگان ادامه می دهد و از ابتدا برای ایجاد روابط محکم و بلندمدت با آن ها همکاری می کند.

برای مطالعه مسئولیت اجتماعی شرکت پی پینگ روی این لینک کلیک کنید.

مسئولیت اجتماعی بشر دوستانه شرکت ها

مسئولیت اجتماعی شرکت ها در زمینه های مختلف

مسئولیت های اجتماعی بشر دوستانه یک شرکت فراتر از این است که تا جای ممکن اخلاقی عمل کند و به طور فعال موجب ارتقای جامعه شود.

این نوع از مسئولیت اغلب با کمک های نقدی به خیریه ها همراه است. زیرا بسیاری از مشاغل از موسسات خیریه خاصی که به نحوی با آن ها در ارتباط هستند حمایت می کنند.

با این حال، این نوع از مسئولیت تنها کمک های نقدی به خیریه را شامل نمی شود. دیگر مسئولیت های مشترک بشردوستانه شامل سرمایه گذاری در جامعه یا مشارکت در پروژه های محلی است.

فعالیت های بشر دوستانه شرکت ها همچنین به عنوان راهی برای نشان دادن تعهد یک شرکت به جامعه است که در واقع فراتر از ارائه نیروی کار یا منبع درآمد برای جامعه ارزش قائل هستند.

اجازه دهید یک مثال نیز در مورد مسئولیت اجتماعی بشر دوستانه شرکت ها بزنیم.

گوگل از نظر فعالیت های نیکوکارانه خود معروف است و چندین برنامه خیریه را از طریق Google.org اجرا می کند که بیش از 100 میلیون دلار کمک مالی و سرمایه گذاری داشته است.

این شرکت برنامه داوطلبانه ای نیز اجرا می کند. به طوری که به کارکنان این امکان را می دهد که حداکثر 20 ساعت در سال وقت خود را صرف انجام کارهای داوطلبانه کنند.

به هر حال فراتر از این برنامه، گوگل ابتکارهای متعددی را با تمرکز بر بهبود شرایط مناطق خاص ارائه داده است.

از جمله این ابتکارها، کار با کیفیت آموزشی آن ها است که در راستای دسترسی به محتوای آنلاین دیجیتال قرار می گیرند تا به دانش آموزان فاقد ارتباط اینترنتی اینترنتی اجازه دسترسی به منابع یادگیری بدهد.

گوگل با در دسترس قرار دادن مطالب از طریق یک کتابخانه ابری امید دارد که شکاف بین جوامع محروم در هند، آمریکای لاتین و آفریقا را با کشورهایی که دسترسی بهتری به منابع فناوری دارند کاهش دهد.

 

مثال های بیشتری از مسئولیت اجتماعی شرکت ها

بسیاری از شرکت هایی که از مسئولیت اجتماعی طرفداری می کنند، مشاغل بزرگتری هستند و با امکانات راحت تر می توانند این مسئولیت را به بهترین روش ممکن انجام دهند.

با داشتن طرح تجاری محکم که نتایج اثبات شده و سودآوری دارند، شرکت ها برای مشارکت در ابتکارهای مسئولیت اجتماعی در مقیاس بزرگتر بهتر عمل می کنند.

برای این قبیل از شرکت ها، کسب و کار تنها در سودآوری خلاصه نمی شود. چون آن ها گام های موثری برای مشارکت و همکاری در جامعه از طریق پروژه های پایدار و مشارکت بر می دارند.

برای نمونه های خاص که فقط در یکی از سه مدل اخلاقی، بشردوستانه و زیست محیطی فعالیت می کنند مثال هایی در بالا آوردیم. در ادامه بیان مشاغلی می پردازیم که از انواع مختلف مسئولیت اجتماعی شرکت ها در کسب و کارشان حمایت می کنند.

مایکروسافت

مسئولیت اجتماعی شرکت مایکروسافت

مایکروسافت را می توان یکی از بهترین شرکت ها در زمینه مسئولیت اجتماعی به حساب آورد. این تجارت تعدادی ابتکار عمل دارد، از جمله 4Afrika که تمرکز خود را روی کمک به جوانان آفریقایی برای توسعه مهارت ها و استفاده از فرصت ها گذاشته است.

تاکنون این طرح بیشتر از 500000 شرکت کوچک و در سطح متوسط را در بستر آنلاین وارد کرده، تقریبا به 800000 نفر کمک کرده است و 82 استارتاپ توسط آن توانسته اند فعالیت خود را توسعه دهند.

به طور مشابه، طرح YouthSpark ابتکار جهانی مایکروسافت با مشارکت دولت ها و موسسات خیریه است و منابع و دوره های برنامه نویسی رایگان را برای کمک به ایجاد فرصت های آموزشی، اشتغال و کارآفرینی برای بیش از 300 میلیون جوان در سراسر جهان ارائه می دهد.

از طرف دیگر این شرکت برای انجام مسئولیت اجتماعی زیست محیطی خود 44 درصد از کل برق مورد نیاز خود را از انرژی باد، خورشیدی و برق آبی تامین می کند و انتظار می رود به زودی از این درصد نیز فراتر پیش برود.

تامز

 شرکت تامز

از سال 2006، برند تامز (TOMS) به ازای خرید هر جفت کفش یک جفت کفش به کودکان نیازمند می داد و بیش از 60 میلیون کفش در بیش از 70 کشور جهان تامین کرد.

به عنوان بخشی از کمپین یکی برای یکی، تلاش های CSR شرکتی برای دسترسی به آب، جراحی چشم و عینک های تجویزی در جوامع گسترش یافته است که منجر به بهبود سلامتی و به نوبه خود افزایش پتانسیل اقتصادی می شود.

ابتکار بینایی TOMS همچنین آموزش های اولیه مراقبت از چشم را به داوطلبان محلی آموزش و ارائه می دهد، در حالی که تعدادی مشاغل حرفه ای برای اغلب جوانان زنان ایجاد می کند.

مانند مایکروسافت، TOMS متعهد شده است که به طور مداوم و به شیوه های ارزشمند و مناسب در جوامع سرمایه گذاری کند. به عنوان مثال، کفش هایی که تامز فراهم می کند بسته به منطقه و فصل متفاوت است تا اطمینان حاصل شود افراد به بهترین نحو ممکن می توانند از آن بهره ببرند.

مزایای مسئولیت اجتماعی شرکت ها

مسئولیت اجتماعی شرکت علاوه بر تشویق شرکت ها به ارزیابی مجدد برنامه های تجاری خود برای اخلاقی تر شدن و آگاهی از تاثیر آن ها بر جامعه مزایای دیگری نیز دارد.

در حالی که هزینه های مربوط به CSR ممکن است در ابتدا زیاد باشد، بسیاری از آنها مزایای بلند مدت ارزشمندی را به همراه خواهند داشت. اجازه دهید چند مورد از آن ها را توضیح دهیم.

تصویر بهتر شرکت و وظیفه شناسی مشتری

طرح های مسئولیت اجتماعی شرکتی نه تنها باعث افزایش شناخت برند می شود، بلکه به تصویر عمومی بهتر نیز کمک می کند.

منطقی است که مصرف کنندگان بخواهند از شرکت هایی خرید کنند که احساس مسئولیت اجتماعی می کنند. شرکت هایی که از مصرف کنندگان قدردانی می کنند و به آنها احترام می گذارند مورد استقبال قرار می گیرند. مصرف کنندگان می خواهند قدردانی شوند و از مشاغل با اخلاق حمایت کنند.

شناسایی زمینه های بهبود

تلاش های CSR اغلب منجر به بررسی و ارزیابی فرآیندهای فعلی مشاغل می شود و بسیاری از آن ها منجر به کشف راه هایی برای بهبود کسب و کار می شود.

به عنوان مثال، در سال 2010 پپسیکو وقتی برنامه ارزیابی انرژی را انجام داد به فرصت های صرفه جویی انرژی به ارزش 60 میلیون دلار دست پیدا کرد.

افزایش مشارکت و رضایت کارکنان

به طور طبیعی، کارکنان می خواهند در شرکتی که ابتکارات مثبت و تصویر عمومی قوی دارد کار کنند. طرح های CSR باعث ایجاد حس همدلی و پیوند بین کارکنان شده، آن ها را درگیر کرده و روابط مثبت را تشویق می کند.

وقتی ذینفعان مانند کارکنان، مشتریان و حتی تامین کنندگان می توانند نقش مهمی داشته باشند مسئولیت اجتماعی شرکت ها به یک گزینه واقعا قدرتمند تبدیل می شود.

جذب استعدادها و سرمایه گذاران

شرکت هایی که از طریق برنامه های CSR تلاش خود را برای بهبود جوامع نشان می دهند، به احتمال زیاد کارمندان با ارزش و دغدغه گر را جذب می کنند.

به همین ترتیب، سرمایه گذاران می خواهند با شرکت های معتبر و دارای مسئولیت اجتماعی شرکت ها همکاری کنند. مشاغل دارای ابتکارات CSR به سرمایه گذاران نشان می دهند که سود تنها اولویت آن ها نیست بلکه به دلایل شایسته و بهبود جامعه نیز توجه دارند.

مطالب پیشنهادی


ارسال نظر

نام
نام خود را وارد کنید
ایمیل
ایمیل خود را وارد کنید